Woord van de voorzitter

Beste zoutwaterzwemmers,

Op een magnifieke nazomeravond gingen afgelopen woensdag om zeven uur ’s avonds 76 zwemmers bij het KNRM station in Westkapelle te water. Bij elke ademslag op rechts konden we onder de arm doorkijkend de zon langzaam in zee zien zakken. Gestaag voortploegend door het Oostgat werden zo de laatste kilometers van het Walcherse zee-zwemseizoen afgelegd. Een betoverend plaatje dat je bijna zou doen vergeten met een zwemwedstrijd bezig te zijn. Mede dankzij een alleszins meevallende vloedstroom kwam voor het eerst dit seizoen tijdens een 4km tocht het voltallige deelnemersveld binnen het uur het strand opgerend bij strandpaviljoen de Branding in Zoutelande. Zo konden we het seizoen toch in stijl afsluiten nadat de weergoden op 26 augustus nog roet in het eten hadden gegooid. In de ochtend moesten we toen de tocht afblazen ten gevolge van een weersvoorspelling die een zeer actieve buienlijn in de vroege avond boven de kop van Walcheren voorzag. Dergelijke beslissingen zijn altijd moeilijk, “gelukkig” brak die avond precies op het tijdstip dat we normaal gefinisht waren een werkelijk apocalyptisch noodweer los zodat we toch konden stellen de enige juiste beslissing te hebben genomen.
Tijdens het opstarten van al het nodige om de afgelastte tocht op de nieuwe datum van 9 september te organiseren bleek ons weer eens op hoeveel mensen je als Stichting ZLW een beroep moet doen.
Het is daarom dat ik vanaf deze plek bij het terugblikken op het achter ons liggende seizoen een dankwoord wil uitspreken richting alle vrijwilligers die dankzij hun inzet onze tochten ook dit jaar weer mogelijk hebben gemaakt. Met een zeer bescheiden organisatie en budget zien we als Stichting Zwemmen Langs Walcheren daarmee toch ieder jaar kans om 4 unieke zee zwemtochten in Zeeland te organiseren.
Ook een bijzonder woord van dank aan onze sponsors. Zonder hun ruimhartige bijdrage was bijvoorbeeld de inhuur van de noodzakelijke begeleiding door de reddingsbrigades op het water tijdens de tochten niet mogelijk geweest. Tevens werden we door een onverwachte genereuze extra bijdrage van Schinkel Adviesgroep in de gelegenheid gesteld om alle deelnemers die zich voor meerdere tochten hadden ingeschreven een speciaal T-shirt van het ZLW seizoen 2015 aan te bieden, Marcel bedankt !
Alle zee-zwemliefhebbers rest hopelijk nog een mooi stukje nazomer waar voor 18 oktober in ieder geval nog een nieuwe zwemtocht van Zeeland Sport&Leisure over het Veerse meer op het programma staat. De Roelant Nebbens zwemtocht.
Verder schijnt een aantal rusteloze zielen tijdens het kustmarathon weekend op 3 oktober nog een “wilde” tocht van Westkapelle naar Vlissingen te willen ondernemen. Ik hoop dat ze wel een beetje goed het getijboekje raadplegen want anders kon dat wel eens tegenvallen die afstand.
Al dergelijke herfst-initiatieven kunnen echter het onherroepelijke einde van het buitenwaterseizoen slechts tijdelijk uitstellen. Die in zee zakkende zon waar ik mijn verhaal mee begon is immers iedere avond iets eerder onder de kim verdwenen. We zullen er helaas aan moeten geloven en allemaal trouw weer meerdere keren per week het chloorbad induiken. Uw ZLW bestuur gaat zich alvast buigen over de organisatie van de tochten in 2016.
Hartelijk dank voor uw deelname en bijdrage aan een wederom zeer geslaagd Walchers zee-zwemseizoen.

Jan Willem Siewe
Voorzitter , 13 september 2015